Här kommer fortsättningen på den åttafaldiga vägen inom yogafilosofin.
För att läsa de två första grenarna, klicka här: yama och niyama
Asana
Den tredje grenen eller vägen i den åttafaldiga vägen är asana. Asanas beskrivs som kroppsövningar eller kroppställningar, och att dessa ska vara komfortabla och stabila (till skillnad från exempelvis utövande av gymnastik eller akrobatik). Asanas är ofta det första vi stöter på när vi börjar med yoga.
Yogans historia kan spåras flera tusen år tillbaka, ca 5000 år. Syftet med yoga är att förebygga ohälsa och sträva efter bästa balans i kropp, sinne och själ. För bara 100 år sedan handlade yoga i första hand om meditation. Idag är det mest förknippat med yogaställningarna, asanas, som ständigt visas med fantastiska bilder på sociala medier. En av de mest olyckliga föreställningarna är att det finns en distinktion mellan yoga och meditation.
Med detta i åtanke kan de lätt bli att man endast utövar yogan fysiskt och bara tänker teknik, eller hur positionerna ska se ut och faktiskt glömmer det väsentliga i yogan. När vi endast strävar efter positionerna kan det lätt bli att vi än en gång blir upphängda vid vårt ego. Oavsett vilken yogastil du utför (olika stilar passar olika människor) så är alltid målet detsamma – unionen mellan kropp, sinne och själ. De flesta kan tro att asanas är det viktiga i yogan, men det är faktiskt bara en liten del, en av teknikerna i yogan. Teknikerna är medlet, livet är målet.
Med kroppspositionerna, asanas, kan vi påverka vår sinnesstämning och våra tankar. Vårt kroppsspråk visar ofta om vi är ledsna, glada, arga osv, och på samma sätt som kroppen blir påverkad av känslorna kan vi påverka känslorna och tankar genom kroppen. Det är ett direkt samspel. Exempelvis om du vill skapa stabilitet, mod eller värme så kan du jobba med stående positioner. Sittande positioner är ofta bra för att få ett lugn och kunna vända sig inåt medan bakåtböjningar kan hjälpa till att skapa en öppenhet och glädje. Dock måste du tänka på hur du agerar i positionerna – vill du få ett lugn så kan du inte gå in i positionen med spänning i kroppen och ytlig andning.
I slutet av ett yogapass finns alltid savasana (djup avslappning, ”dödmans ställning”), för att kunna tillgodogöra dig allt arbete (helst om yogan varit väldigt fysiskt) men också för att smälta alla intryck. Dock kan savasana ses som den mest krävande positionen – det är ofta svårt att ge utrymme till tankarna när vi inte har något klart fokus som vi hela tiden har i de olika asanas.
Att röra på oss (vilket jag tror att vi alla är överens om) är bra för såväl kroppen, själen och sinnet. Asanas, blandat med pranayama (andning), har visats förbättra hälsa, immunförsvar, minska stress, minska ångest och motverka/minska symtom vid en mängd andra sjukdomstillstånd. Det kan även vara en hjälp vid smärtproblematik och skador. Idrottare har även stor nytta av asanas och pranayama vad gäller exempelvis rörlighet, styrka, uthållighet, andning och fokus.
Pranayama
Den fjärde grenen eller vägen i den åttafaldiga vägen är pranayama. Pranayama översätts till andingstekniker, andningskontroll. Orden prana = livsenergi och yama = förhållningsregel, att kontrollera något. En annan översättning kan också vara en ökning av livsenergin, prana = livsenergi och ayama = att utvidga. Att lära sig konsten att andas rätt är nödvändigt för god hälsa och ökat välmående. Att andas rätt ökar lungkapaciteten, blodet får mer syre som ger ny energi till våra inre organ samt muskler och renar dem. Medveten och korrekt andning fungerar även lugnande för vårt nervsystem, ju djupare andning desto lugnare sinne.
Inom yoga är andningen väldigt central. Den ses som länken mellan kroppen och sinnet, det som gör att du kan vara här och nu, närvarande. Andningen kan ha olika roll beroende på yogastil, exempelvis i PowerYogan ses andningen som drivkraften och hjälper oss att hålla fokus och få kraft i positionerna, medan i YinYoga försöker andningen hållas lugn för att stilla både kropp och sinne i positionerna.
Prana, livsenergi, finns i alla levande varelser. Du kan inte få mer energi, men den kan omvandlas och förändras, både negativt och positivt. Livsenergin flödar i såkallade nadis (kanaler längs ryggraden som transporterar prana, du kan tänka dig att de är som ådror) och där många av dessa nadis möts bildas energicentrum eller nervcentrum, såkallade chakran. Det finns i huvudsak sju chakran belägna längs med ryggraden, från bäckenbotten och upp till toppen av huvudet. Chakran avbildas ofta som spinnrockar, hjul. Dessa centra är som generatorer som lagrar, reglerar och försörjer kroppen vidare med prana. Med pranayama och asanas kan vi påverka våra chakra och även vår prana. Beroende på vilka problem, skador eller sjukdomar som man har, kan dessa inom yogisk filosofi härledas till specifika chakran. När alla chakra och prana är i balans uppnår vi välmående i både kropp och sinne.
Det första chakrat är rotchakrat som är beläget nere vid bäckenbotten. Detta chakra är ankaret för kroppens energisystem. Det karakteriseras av jordelementet och har färgen röd. Det påverkar binjurarna. Det symboliserar grund, stabilitet, trygghet och vår överlevnadsinsikt. Rädsla, osäkerhet och behov av närkontakt härstammar härifrån. När detta chakra är balanserat känner vi oss säkra, lugna och i förbindelse med jorden.
Det andra chakrat är höft-/sakralchakrat och är beläget under naveln. Det betecknas med vattenelementet och har färgen orange. Det sammanfaller med den nedre delen av magen och påverkar könskörtlarna. Detta är källan till vår fysiska, sexuella och kreativa energi. Här får vi en känsla av flöde och accepterar förändring. När detta chakra är balanserat råder det obegränsat med kärlek och kreativitet, är det inte balanserat kan det exempelvis ge upphov till svartsjuka, ilska eller sexuell osäkerhet.
Det tredje chakrat är magchakrat som är beläget vid solar plexus. Detta chakra har eld som elementet och färgen gul. De motsvarar nervflätan bakom bukspottskörteln. Detta är kroppens centrum för kraft, uttryck, makt och självkänsla. När det är balanserat kan du komma att känna ditt riktiga jag och få ökad styrka och kraft.
Det fjärde chakrat är hjärtchakrat som är beläget längs ryggraden i linje med hjärtat. Här är elementet luft och färgen grön. Det påverkar lungorna och hjärtat. Detta chakra symboliseras av medlidande, ovillkorlig kärlek (både mot dig själv och andra), ödmjukhet och öppenhet.
Det femte chakrat är halschakrat som är beläget just vid din hals. Det karakteriseras av rymdelementet och har färgen blå. Det påverkar strupe, svalg och sköldkörteln. Här handlar det mycket om kommunikation, att lyssna och att tala. Ses som dörren till rikedom, frihet och frigörelse.
Det sjätte chakrat är pannchakrat som är beläget mellan våra ögonbryn (det tredje ögat). Tankeelementet och färgen lila symboliserar detta chakra. Det motsvarar hypofysen. Här kontrolleras in- och utgående tankar och handlar mycket om intuition.
Det sjunde och sista chakrat är kronchakrat som är beläget högst upp på hjässan. Detta chakra har ljuselementet och färgen vit eller symboliseras av en lotusblomma. Det motsvarar tallkörteln som reglerar sömn och vaka. Här uppnås en enhet med något större, den universella livsenergin. Här nås den högsta medvetenheten. Tillsammans med den yogiska utvecklingen i kropp, sinne och själ färdas prana högre upp i chakrasystemet.
Tillsammans är asana och pranayama viktiga för att reglera och balansera energin i kroppen för att, som tidigare nämnt, öka välmående i kroppen, sinnet och själen.
Fortsättning följer…
/Anna
Kommentera